Bani europeni pentru deschiderea unui camin de batrani sau a unui showroom auto

Print Friendly, PDF & Email

aparut in Ziarul Europeanul, editia II, nr. 3, din 01 octombrie 2007

Oportunitatea accesarii fondurilor structurale a aprins spiritele intreprinzatorilor romani si nu numai, insa drumul de la idee la practica nu este tocmai facil. Cum poate fi finantata infiintarea unui camin de batrani privat, in conditiile in care intreprinzatorul detine un spatiu generos, plasat excelent, sau cum poate un service auto sa-si extinda serviciile pana la crearea unui showroom, sunt doar cateva dintre intrebarile la care consultantii euROpeanului au oferit raspunsuri.

Cel care a formulat prima dintre aceste intrebari incerca sa afle daca se poate beneficia de fonduri europene pentru infiintarea unui camin de batrani.

Solicitarea a fost formulata astfel: „Doresc sa fac un camin de batrani privat – sase camere – 11 locuri. Casa este intr-o statiune balneara. Va rog sa-mi dati toate informatiile necesare acestei proceduri“.

Raspunsul a fost oferit de catre Ciprian Nicolae, consultant in cadrul companiei ConsTrain. „Pentru realizarea unui astfel de camin, va recomandam Programul Operational pentru Dezvoltare Rurala, masura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale“, domeniul „Crearea si dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatia rurala“, actiunea „Investitii noi in infrastructura sociala si dotarea aferenta pentru centre de ingrijire copii, batrani si persoane cu nevoi speciale“.

Nicolae a precizat ca o conditie esentiala pentru indeplinirea acestui proiect este aceea ca respectivul camin de batrani sam fie realizat in mediul rural. Nu in ultimul rand, este foarte important de stiut ca finantarea poate fi primita numai de catre un consiliu local sau o asociatie de dezvoltare intercomunitara, conform legislatiei nationale in vigoare, sau de catre o organizatie nonguvernamentala (ONG), asezamant cultural sau institutie de cult, definite conform legislatiei nationale in vigoare. Nicolae a mai precizat ca alte detalii pot fi gasite in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), paginile 194-200, care este disponibil spre consultare pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (www.mapam.ro).

O alta solicitare transmisa consultantilor ConsTrain, in luna august a acestui an, punea in discutie cazul unei mici intreprinderi a carei activitate prezenta era aceea de service auto.

Intrebarea concreta: „Sunt o intreprindere mica si desfasor in prezent activitate de service  auto. As dori sa fac o investitie noua constand in showroom auto, birouri si service auto in cadrul aceluiasi proiect. Pe ce program al fondurilor structurale pot sa accesez o finantare si in ce mod?“

Consultantii au furnizat un raspuns in acest sens. „Pentru intreprinderi mici care activeaza in mediul urban, exista finantare in special pe productie, standarde de calitate, cercetaredezvoltare, IT s.a.

Programul Operational Sectorial care asigura finantarea este „Cresterea Competitivitatii Economice“.

In acest program nu se prevede insa finantarea unor proiecte care sa includa ceea ce ati mentionat dumneavoastra.

Daca erati microintreprindere (potrivit Legii nr. 346/2004, microintreprinderile au mai putin de 10 angajati si cifra de afaceri de maximum doua milioane euro), cu activitate desfasurata pe Cod CAEN 5020 „Întretinerea si repararea autovehiculelor“, ati fi putut solicita finantare in cadrul Programului Operational Regional (POR), Axa 4, domeniul 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor“. Pe de alta parte, daca va derulati activitatea in mediul rural, atunci ati putea incerca obtinerea unei finantari din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), masura „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi“.

Atentie! PNDR este in curs de finalizare, aprobarea lui de catre Comisia Europeana preconizandu-se spre finele acestui an.

De aceea, documentul existent in prezent pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (www.mapam.ro) ar putea suferi modificari“.

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.022 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!

Sari la bara de unelte