Rolul consultantilor in cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale

Print Friendly, PDF & Email

aparut in Ziarul Europeanul, editia II, nr. 3, din 01 octombrie 2007

Capacitatea de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in Romania depinde de patru factori esentiali pentru procesul gestionarii si cheltuirii banilor. Acestia tin atat de solicitanti, cat si de institutiile publice implicate in managementul fondurilor europene. Firmele de consultanta au un rol important in toate etapele acestui proces.

Cei patru factori esentiali pentru accesarea si cheltuirea finantarilor UE sunt: capacitatea beneficiarilor de a pregati si implementa proiecte, capacitatea pietei de a realiza bunurile, serviciile si lucrarile ce urmeaza a fi achizitionate in cadrul proiectelor, capacitatea de cofinantare a proiectelor de catre beneficiari (inclusiv existenta unui sistem bancar flexibil, care sa sprijine beneficiarii prin credite) si capacitatea structurilor institutionale si administrative desemnate a gestiona procesul de accesare a acestor fonduri.

Consultantii specializati in accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune se pot implica in dezvoltarea tuturor factorilor mentionati, insa cu precadere in ceea ce priveste capacitatea beneficiarilor de a pregati si implementa proiecte.

Aceasta se poate face atat in mod direct, cat si indirect. În mod direct, consultantii se pot implica in pregatirea dosarelor de finantare pe care doresc sa le depuna beneficiarii. Aceasta poate consta in pregatirea cererii de finantare, a diverse studii si analize (studiu de fezabilitate, analize economico-financiare, planuri de afaceri etc.), precum si in sprijinirea beneficiarului in vederea obtinerii tuturor certificatelor si avizelor necesare.

De asemenea, consultantii pot participa efectiv la implementarea proiectelor, oferind sprijin pentru organizarea si derularea procedurilor de achizitii publice, pentru pregatirea documentelor financiare si nonfinanciare ale proiectului si a vizitelor de monitorizare si evaluare pe care le pot primi beneficiarii.

Indirect, consultantii pot crea competente de pregatire si implementare de proiecte prin derularea de cursuri pentru beneficiarii de finantare. În ceea ce priveste contributia consultantilor la ceilalti trei factori de care depinde capacitatea de absorbtie (piata de bunuri, servicii si/sau lucrari; asigurarea cofinantarii; cadrul institutional), aceasta consta in special in recomandarile pe care le pot adresa autoritatilor si institutiilor responsabile de gestionarea Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania.

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.022 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!

Sari la bara de unelte