Trei intrebari despre Planul National de Dezvoltare

Print Friendly, PDF & Email

aparut in Ziarul Europeanul, editia II, nr. 3, din 01 octombrie 2007

Ce este PND si de ce are Romania nevoie de PND?

Planul National de Dezvoltare (PND) este un document strategic ce contine prioritatile de dezvoltare ale Romaniei pentru perioada 2007-2013, precum si programarea resurselor financiare nationale si externe disponibile in aceasta perioada (fonduri structurale si de coeziune, fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala, fonduri nationale, alte fonduri externe provenind de la institutii financiare internationale).

In afara faptului ca Romania are nevoie de o strategie de dezvoltare echilibrata a principalelor domenii de activitate, acest document a fost solicitat de catre Comisia Europeana tuturor statelor membre ale Uniunii. Planurile nationale de dezvoltare au stat la baza negocierii alocarilor financiare din fonduri structurale si de coeziune si din fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala intre Comisia Europeana si statele membre.

Care este utilitatea PND pentru solicitantii de fonduri nerambursabile?

Intrucat contine prioritatile strategice de dezvoltare ale Romaniei in urmatorii sapte ani, acest document trebuie respectat in planificarea si realizarea tuturor investitiilor nationale de catre autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent ca este vorba despre infrastructura de transport sau de mediu ori de educatie, sanatate, asistenta sociala s.a.m.d.

De asemenea, documentul trebuie respectat si de proiectele realizate de intreprinderi, organizatii neguvernamentale si alte tipuri de beneficiari de finantare de la Uniunea Europeana.

In mod concret, pentru toate categoriile mentionate mai sus, proiectele trebuie sa contribuie la realizarea obiectivelor PND.

Care este legatura intre PND si alte documente strategice?

Fiind cel mai complet si complex document strategic de dezvoltare a Romaniei pentru perioada 2007-2013, prioritatile sale acopera principalele domenii de activitate ale Romaniei, dar si toate sursele de finantare posibil a fi utilizate pentru realizarea acestora. Este motivul pentru care celelalte documente strategice existente contin prioritati care contribuie si ele la realizarea prioritatilor PND.

Cele mai importante documente strategice direct legate de PND, sunt:

  • Cadrul Strategic National de Referinta, document ce vizeaza la utilizarea fondurilor structurale si de coeziune si care contribuie direct la cinci din cele sase prioritati ale PND (prioritatea nr. 5 o sprijina doar partial);
  • Programul National pentru Dezvoltare Rurala, document ce se refera la utilizarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala si care contribuie in mod direct la una dintre prioritatile PND, cea privind economia rurala.

In afara acestor doua documente, multe alte strategii si planuri de dezvoltare, nationale, regionale, judetene sau locale respecta sau trebuie sa respecte prevederile din PND. Cele mai importante documente de acest fel sunt Planurile de Dezvoltare Regionala.

Cele sase prioritati ale PND 2007-2013 sunt:

  1. Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere
  2. Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport
  3. Protejarea si imbunatatirea calitatii mediului
  4. Dezvoltarea resurselor umane, promovarea ocuparii si incluziunii sociale si intarirea capacitatii administrative
  5. Dezvoltarea economiei rurale si cresterea productivitatii in sectorul agricol
  6. Diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii.

Planurile de Dezvoltare Regionala pot fi consultate pe site-urile agentiilor de dezvoltare regionala.

Planul National de Dezvoltare poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, www.mefromania.ro, la sectiunea „Asistenta UE“.

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.022 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!

Sari la bara de unelte