Avantajele proiectelor finantate din Fondul Social European

Print Friendly, PDF & Email

aparut in Ziarul Europeanul, editia II, nr. 9, din 17 decembrie 2007

Odata cu aprobarea Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”, au aparut la orizont posibilitati mai numeroase de finantare pentru intreprinderi si mai usor de accesat decat cele oferite de alte programe. Ca idee generala, fondurile structurale pentru dezvoltarea personalului intreprinderilor sunt mai accesibile decat cele pentru achizitii de utilaje si hale de productie.

Întreprinderile romanesti – mari, mijlocii, mici si microintreprinderi – asteapta de mai multa vreme fondurile structurale pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Cele mai „vanate“ fonduri sunt cele pentru construirea de hale de productie, achizitia de utilaje, echipamente si instalatii, fonduri prevazute in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) – Axa prioritara 1, respectiv in Programul Operational Regional (POR) – Axa prioritara 4, Domeniul de interventie 4.3. În data de 22 noiembrie 2007, Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, fapt ce creeaza premisele pentru dezvoltarea resurselor umane din intreprinderi.

Acestea pot primi finantari intre 170.000 si 1.700.000 lei pentru proiecte ce vizeaza:

  • formarea profesionala a personalului intreprinderilor (de la abilitati manageriale si IT pana la protectia mediului si egalitatea de sanse)
  • formarea abilitatilor manageriale ale persoanelor din conducerea microintreprinderilor si IMM-urilor
  • activitati de asistenta pentru crearea de afaceri etc.

Interesant este ca, pentru accesarea POS DRU, intreprinderile pot primi finantare nerambursabila intr-un procentaj mai mare, de 80% pana la 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului, fata de maximum 70% (pentru intreprinderi mici din zone cu nivel scazut de dezvoltare), cat finanteaza POS CCE.

În cadrul POS DRU, intreprinderile pot primi finantare in special prin Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii muncitorilor si intreprinderilor“.

POS DRU, recent aprobat la Bruxelles

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, ultimul program operational, dintre cele sapte, aprobat de Comisia Europeana, pune la dispozitia beneficiarilor 3,476 miliarde euro de la Uniunea Europeana, la care se adauga 613 milioane euro – contributia nationala a Romaniei, din bugetul de stat. Cu o zi inainte de aprobarea acestui program, Comisia a dat unda verde si pentru celalalt Program Operational finantat din Fondul Social European, si anume cel destinat Dezvoltarii Capacitatii Administrative.

Astfel, se finalizeaza un proces de negociere indelungat, derulat pe aproape intreaga perioada a anului 2007, si se deschide posibilitatea utilizarii unora dintre cele mai importante fonduri ale Uniunii Europene, menite sa contribuie la:

  • imbunatatirea calificarii profesionale a cetatenilor UE, astfel incat sa isi mareasca sansele de a gasi un loc de munca sau de a ramane angajati
  • imbunatatirea serviciilor publice si crearea unei administratii publice mai eficiente.

Sumele alocate prin POS DRU pot fi accesate pe baza de proiecte si acopera urmatoarele domenii: modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala initiala si continua, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, adaptabilitatea lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si incluziunea sociala pentru grupurile vulnerabile.

POS DRU urmeaza a contribui la cresterea sanselor de angajare a circa 1.650.000 persoane. Programul are cea mai variata gama de potentiali beneficiari, de la autoritati si institutii publice si organizatii neguvernamentale pana la intreprinderi, asociatii sindicale si patronale.

Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) pune la dispozitia beneficiarilor 208 milioane euro de la Uniunea Europeana, la care se adauga 38 milioane euro – contributia nationala a Romaniei, prin bugetul de stat.

Aceste sume sunt destinate imbunatatirii calitatii activitatii administratiei publice, in special in ceea ce priveste furnizarea serviciilor catre populatie. Ele pot fi accesate tot prin proiecte, insa gama de beneficiari este mult redusa, ea incluzand: ministere, agentii autoritati locale, organizatii neguvernamentale, universitati. Acest program operational nu poate fi accesat de intreprinderi.

Înfiintat in anul 1957, Fondul Social European este principalul instrument al Uniunii Europene orientat spre sustinerea si dezvoltarea resurselor umane, in scopul cres- terii economice si imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor din UE.

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.177 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!