Sari la bara de unelte

Viitorul fondurilor nerambursabile?

Print Friendly, PDF & Email

De cand am inceput sa lucrez pe proiecte (noiembrie 2002) am tot auzit oameni plangandu-se de capacitatea redusa de a scrie si implementa proiecte, de capacitatea redusa de a lua bani din fonduri nerambursabile. Si am auzit politicieni, responsabili de proiecte din ministere si alte autoritati, consultanti, oameni obisnuiti …

Si "vina" pica pe oameni. Oameni, de obicei persoanele care lucreaza in ministere sau autoritati care gestioneaza fonduri, care nu se pricept, nu pot, nu vor sau chiar "sunt pusi pe spaga". Oameni care "incalca voit legea", care "trag pentru ei", care "nu vor sa mearga lucrurile bine".

Si eu sunt de acord ca tine de oameni. Toate problemele tin de oameni… Dar m-am cam plictisit de sablonul asta si, fiindca mi-am spus de cateva ori opinia in sferele de decizie si nu a tinut nimeni cont de ea, am inceput sa visez.

In ultima vreme visez la o lume a fondurilor mai buna… Oare cum ar fi daca peste 2 ani sau peste 5 ani ati intra in lumea asta? Si v-ati trezi ca sunteti in firma "X" si vreti sa depuneti un proiect spre finantare?

Si intrati pe internet, deschideti site-ul www.ministerulX.ro si cautati sestiunea de finantari nerambursabile. Dupa ce va asigurati ca sunteti eligibili pentru finantare, citind 3 pagini A4, parcurgeti urmatorii pasi (simpli sau nu):

  1. accesati contul unic al firmei (cont unic pe care il aveti in toata Romania, accesibil prin portalul www.e-guvernare.ro, prin semnatura electronica).
  2. accesati pagina de finantari nerambursabile pe care o aveti in cont si va inscrieti la finantarea Y gestionata de ministerulX.
  3. site-ul va intreaba daca vreti sa va inscrieti si va atentioneaza ca toate taxele pentru inscrierea unui proiect va costa 1.329 lei. Nu trebuie sa mai mergeti la Registrul Comertului, pentru ca sistemul verifica automat datele firmei si le preia in aplicatie. Nu mai trebuie sa mergeti la Administratia Financiara sector 2, pentru ca sistemul verifica automat situatia firmei si o preia in aplicatie. Nu mai trebuie sa stati la coada la minister sau sa va bateti cu alti solicitanti de finantare pe gardurile organismului responsabil cu IMM-urile.
  4. dupa ce acceptati sa platiti suma de 1.329 lei, primiti automat in cont factura si extrasul de cont bancar care demonstreaza plata.
  5. sistemul va notifica faptul ca aveti nr. de dosar 56.
  6. sistemul a verificat deja ca sunteti eligibil, iar dosarul este incomplet inca.
  7. asa ca va apucati de completat cererea de finantare. Nu mai este nevoie sa treceti datele firmei, nici sa detaliati nr. de angajati, cifre de afaceri etc. Sistemul le-a preluat singur.
  8. trebuie doar sa completati bugetul, obiectivele si activitatile. Sistemul va anunta ca ati gresit la activitatea 5, ca ea nu poate sa aiba loc in luna 3, ci doar din luna 4.
  9. sistemul va calculeaza indicatorii de profitabilitate, VAN, RIR si alte trasnai. Cu siguranta nu veti primi dupa 9-10 luni o adresa  de la minister in care vi se "demonstreaza" ca nu ati calculat bine.
  10. sistemul va calculeaza si punctajul. E simplu pentru sistem, ca doar puncteaza activitatile pe care vi le-ati asumat. Ce, credeti ca daca va asumati angajarea a 5 persoane in viitorul asta imaginar nu le angajati? Nu, in cadrul contractului de finantare aveti si lista cu chestii de facut. Daca vreti il semnati, daca nu … adio proiect, adio bani "moca". Iar daca vreti banii, trebuie sa faceti toate chestiile din lista inainte de a-i primi.

Sa mai scriu ce visez? Credeti ca nu se poate? Oare crearea unui astfel de sistem ar tine tot de "oameni"? Adica de altii si nu de noi?

Hmm… cineva imi spunea ieri ca "oamenii care se ocupa de fonduri nu vor vrea niciodata sa renunte la activitatile pe care le detesta: verificat documente, numat pagini, gasit stampile lipsa ori semnaturi unde nu trebuie".

In cazul asta prefer sa visez. Si poate vor visa si cei care se ocupa indeaproape de fonduri. Si poate veti visa si voi… Apoi nu ni sa va mai parea atat de greu sa facem lucrurile mai bine.

Voi visati altceva?

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.175 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!