Noi reglementari pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene ???

Print Friendly, PDF & Email

V-ati intrebat vreodata ce gandeste un om care lucreaza cu fonduri nerambursabile (politician sau responsabil intr-o autoritate a statului care gestioneaza fonduri)? Stiti voi, oamenii aceia de la care asteptam sa faca reguli mai suple, sa evalueze proiecte mai repede, sa ajute beneficiarii de finantare etc… 

Eu am lucrat intr-o structura de minister care gestiona fonduri si imi aduc aminte ca, la un moment dat, printre noi toti angajatii, era o senzatie generala ca "au aia ceva cu noi". "Aia" fiind beneficiarii de finantare1 sau potentialii solicitanti de finantare​2. Anticipez un deja-vu pentru unii, doar ca eu nu ma aflu printre ei, ci de cealalta parte a "baricadei".

TVA eligibila in proiectele cu finantare europeana

Nu pot sa nu remarc afluxul de stiri pe aceasta tema, produs de miercuri incoace. Principalele doua site-uri cu stiri despre fondurile structurale au preluat probabil comunicatul de pe site-ul Guvernului Romaniei. L-au preluat cu mici diferente/nuante.

Comunicatul are un titlu victorios si de impact "Noi reglementari pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene" si prezinta inca din primul paragraf o supermasura care va accelera utilizarea fondurilor europene in Romania: "Taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune va deveni cheltuiala eligibila si va fi suportata din fonduri comunitare".

Foarte tare!

Zice ministrul Orban in comunicat ca modificarea eligibilitatii TVA va conduce la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare si va ajuta si beneficiarii, care vor putea sa deduca aceasta cheltuiala.

Regula, dar cu exceptii

Tot comunicatul cu pricina spune ca, desi regula se aplica la contractele semnate dupa 1 ianuarie 2012, analizele pe care trebuie sa le faca autoritatile care gestioneaza fonduri comunitare ar putea scoate la iveala necesitatea de a nu aplica regula la toata lumea (??? :-(). Ca TVA se va deconta din fondurile europene si, drept urmare, se vor putea finanta mai putine proiecte.

Pai unde este egalitatea de sanse? Ori e pentru toti, ori doar pentru unii (o fi vreo lista de prieteni in asteptare? :-)). Si cum oare vor putea autoritatile de management sa mai faca si astfel de analize, cand si asa dureaza cam mult sa-si faca treaba?

Care e totusi problema?

Prima chestie care mi s-a parut ciudata la comunicatul de presa al Guvernului este repetarea de 3 ori a ideii ca TVA va fi suportata din fonduri comunitare.

Nu zau? Ce darnica e UE mai nou! Ne da si bani de TVA…

Pai, s-au schimbat cumva regulile de utilizare a fondurilor europene la nivelul UE in ceea ce priveste eligibilitatea TVA?

Asa ca am recitit cu interes Regulamentele UE privind gestionarea fondurilor structurale si de coeziune (le gasiti aici, chiar pe site-ul gestionat de ACIS – 1080, 1081, 1082, 1083 si 1628, toate din anul 2006). In acestea se specifica in mod clar ca TVA recuperabil nu reprezinta cheltuiala eligibila. Per a contrario, doar TVA nerecuperabil reprezinta cheltuiala eligibila.

Problema comunicatului Guvernului este urmatoarea: de fapt nu este nimic nou, caci inca din 2006 Regulamentele UE spuneau care TVA este neeligibil si, prin urmare, se deduce care este eligibil. Altfel spus, nu e nicio reglementare in aceasta modificare a HG 759/2007. Asta pentru ca, ar trebui sa stie deja si noul MAEur3 si ACIS4 ca Regulamentele UE se aplica in mod direct si in Romania.

Da, dar trebuia sa spuna tarii ca muncesc si ei ceva. Pun pariu ca au facut cateva comisii si comitete ca sa scrie textul de 1 pagina A4 al modificarilor la HG 759/2007 :-).

De fapt ce spune modificarea HG 759/2007?

Foarte pe scurt, documentul disponibil pe site-ul www.fonduri-ue.ro zice ca:

 • TVA nedeductibila este eligibila pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune
 • pentru a i se rambursa acest TVA beneficiarul de fonduri trebuie dea o declaratie pe propria raspundere privind nedeductibilitatea TVA aferenta cererii de rambursare, declaratie certificata de catre "organul fiscal competent din subordinea ANAF"
 • masura intra in vigoare incepand cu prima cerere de rambursare facuta dupa intrarea in vigoare a HG de modificare a HG 759/2007, adica dupa 1 ianuarie 2012

Ce nu spune modificarea HG 759/2007

Comunicatul de presa de pe site-ul Guvernului este inexact (sau poate este inexact textul de modificare a HG 759/2007 de pe site-ul www.fonduri-ue.ro?) in mai multe aspecte:

 • nu e nimic nou in aceasta reglementare, poate doar in mintea unora de la ACIS
 • reglementarea nu se aplica doar contractelor incheiate dupa 1 ianuarie 2011, ci cererilor de rambursare facute dupa aceasta data (adica e valabil si pentru beneficiarii actuali de finantare)
 • TVA era eligibila si pana acum pentru finantare din fondurile UE, dar numai TVA nerecuperabila
 • noile modificari ori se aplica tuturor fondurilor structurale, ori deloc (adica nu mai apare in Monitorul Oficial). Aplicarea cu exceptii trebuia reglementata in textul HG si nu se poate face dupa bunul plac al unor oameni din ministerul X sau Y

Concluzii?

1. Am pierdut ceva timp sa fac cercetari. Poate au pierdut si altii… Nu ar fi mai bine ca atunci cand scriu un comunicat, cei de la MAEur sau de la SGG sa si citeasca diversele documente, sa scrie mai aproape de adevar?

2. Vreau s-o vad si pe-asta: cozi la administratia financiara cu beneficiari asteptand cu declaratia pe propria raspundere sa le fie certificata de un functionar…? Oare ce-o sa certifice, ca pagina e scrisa la calculator? La ce mai foloseste propria raspundere?

3. Comunicarea pe fonduri sufera rau! De autoritati nu mai spun, ca ne-am obisnuit sa dea rateuri. Dar, sa-mi fie cu iertare colegi de la site-urile de fonduri europene, poate verificati si sursa inainte de a da o stire, ca trimiteti newsletter la multi oameni care au incredere in voi. Apropo, si eu am primit newsletter… Mai mult, nu am vazut la niciunii textul noii hotarari atasat la articol. Poate pe viitor va ganditi ca e util.

4. Va ganditi ce vor zice unii care lucreaza la MAEur sau ACIS?: iar incep "aia" sa se ia de noi aiurea si noi muncim pentru ei… si mai stam si peste program sa modificam legislatia 🙂

 

Mesaj pentru MAEur si ACIS: Cum inca nu a aparut in Monitorul Oficial HG-ul cu pricina, mai aveti timp sa-l rescrieti !!! 🙂 Spor.

 

 

———

Scurt dictionar:

1 Beneficiar de finantare = organizatie care are un contract de finantare semnat

2 Solicitant de finantare = organizatie care ar putea obtine finantare, dar trebuie sa depuna un proiect. Devine beneficiar dupa ce i se aproba proiectul si semneaza contractul de finantare

3 MAEur – Ministerul Afacerilor Europene (http://www.maeur.gov.ro)

4 ACIS – Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (http://www.maeur.gov.ro)

Share

3 comments on “Noi reglementari pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene ???

 1. Laur006 on said:

  Interesant… Totusi nu vreau sa cred ca ar putea exista Proiecte viabile si conforme cu obiectivele masurilor care sa se blocheze de la finantare datorita comunicarii (concluzia dvs nr 3 🙂 ) intre autoritati si potentialii beneficiari.

  P.S. Despre PNDR pe cand un articol? Stiti faza cu Masura 112? Pe site-ul APDRP, dupa ce s-a amanat a doua sesiune depunere proiecte pt 2011, zice ca nici macar nu e sigur ca va avea loc aceasta, deoarece Romania a trimis spre aprobare de modificare a PNDR – chiar pe aceasta masura – si inca nu s-a primit raspunsul. Si mai tare e ca nici acum, la 2 saptamani pana la presupusa sesiune, nu poti sa faci un Plan de Afaceri, caci nu stii sigur sumele de care dispui in baza acestei Masuri 112 😀

 2. Intr-adevar, comunicarea nu pare a fi o cauza majora pentru proiectele care se blocheaza la finantare. Din pacate, sunt dese cazurile in care comunicarea este trunchiata sau mesajele sunt transmise pe prea putine canale, beneficiarii si solicitantii de finantare ajungand uneori prea tarziu sa cunoasca un aspect sau altul. Ex: la POS DRU beneficiarii afla de diversele instructiuni prin amabilitatea OI-urilor, iar nu de la AM POS DRU. Sigur, putem citi http://www.fseromania.ro, dar cine are rabdare sa citeasca acest site zi de zi, in speranta ca se va publica ceva nou. Site-ul nu are sistem automat de transmitere newsletter/email, desi ar fi deosebit de util.
  Iar site-urile private preiau doar stiri, si nu le verifica. Ex: chiar situatia descrisa de mine in articol…

  Legat de PNDR, nu este o zona pe care as dori sa o explorez prea mult. Am auzit multe si mi s-au intamplat multe cand am facut proiecte pe masura 322… E o zona pe care nu as mai scrie proiecte… iar de vorbit, nu are rost.

 3. Daniel on said:

  inca ceva. daca pana acum TVA era considerata cheltuiala neeligibila, acum va face parte din cheltuielile eligibile. cu alte cuvinte, valoarea maxima eligibila se va diminua corespunzator.

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.177 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!