V-au pacalit si pe voi sa accesati fonduri europene?

Print Friendly, PDF & Email

 

Pacaliti STAMPILA

​Astazi, 05.12.2014, ma aflam la o trezorerie din Bucuresti si imi asteptam randul undeva pe la orele 11 trecute fix. Si cum asteptam la coada, aud o discutie la un ghiseu alaturat: doi domni incercau sa convinga 2 doamne inspector ca au nevoie de o stampila si o semnatura pe un FIF.

Ce e FIF? Pai, e acronimul de la Formular de Identificare Financiara – un document ce contine informatii despre conturile unui organizatii si care se cere cu insistenta la dosarul de proiect (si la depunere, uneori, cat mai ales dupa aprobarea finantarii nerambursabile). Cine il cere? UE! cica…

Cum ziceam, doi domni de la firma X completasera documentul in cauza si voiau acum stampila si semnatura de la trezorerie. Pe buna dreptate, erau suparati ca Ministerul Fondurilor Europene i-a trimis aici, iar doamnele inspector nu vroiau sa semneze si sa stampileze. Ziceau dansele ca nu pot pune semnatura si stampila decat pe documente cu antetul propriei organizatii, trezoreria, iar nu pe documente cu antetul altora… Si dansele aveau dreptate.

O fraza magica spusa de unul dintre domni mi-a atras atentia: “Uniunea Europeana cere acest formular” (n.r. fisa de identificare fiscala – FIF).

Cum va fraiereste statul

Este adevarat ca Uniunea Europeana (de fapt e vorba despre Comisia Europeana) a stabilit niste reguli de utilizare a fondurilor, dar e fals ca cere FIF pentru proiectul domnilor X si Y. La nivelul UE exista regulamente de accesare a fondurilor structurale si de coeziune, iar Comisia Europeana negociaza cu statele membre modul de respectare a acestor regulamente. Asa se fac tot felul de proceduri pentru gestionarea fondurilor, dar procedurile sunt initiate de statele membre. In cazul nostru de ministerele din Romania…

Ca trebuie FIF sau nu fiecare minister decide. Si cum e si normal in tara asta de 25 de ani, tot ministerul schimba regulile din cand in cand. De ce? In cele mai multe cazuri raspunsul are legatura cu schimbarea oamenilor care lucreaza acolo si cu modul in care cred ei ca trebuie sa se intample lucrurile.

De ce zic ca va fraiereste statul? Pai e simplu: trezoreria este institutie publica, adicatelea de stat. Deci daca ar vrea, Ministerul Fondurilor Europene ar putea verifica daca firma X sau Y are cont si care e acesta, daca are popriri pe conturi etc. Dar nu, mai bine sa mearga fraierii sa ne aduca o hartie stampilata si semnata, care musai sa aiba formatul Z.

Si statul ne fraiereste cu majoritatea documentelor pe care le cere la dosarul de proiect: certificate de atestare fiscala (tot institutii de stat le gestioneaza), certificate constatatoare (ONRC il emite si ONRC este institutie publica), avize diverse (de la mediu, sanatate publica, etc.). Toate se obtin de la autoritati si instutii publice.

Putem rezuma demersul depunerii unui proiect cam asa: “Eu Statul iti cer sa mergi tu, organizatia X, sa aduci un document gestionat tot de mine, stat, dar care se afla la un alt sediu. Stiu ca documentele exista si electronic, dar eu le vreau in format hartie, cu semnaturi, stampile, timbre seci. Nu ma intreba de ce.”

Cum face statul bani de pe urma voastra    

Simplu: hartiile costa bani (taxe de 5 lei, 10 lei, 45 lei s.a.). Vrei sa depui un proiect pentru finantare platesti taxe diverse. In cele mai multe cazuri nu sunt multi bani (poate cateva sute de lei), dar daca inmultim cu miile de proiecte care se depun anual, ajungem la sume cu 7 sau 8 cifre.

Si cum e normal in tara asta de 25 de ani, platiti de 2 ori. Prima data cand virati impozitele si taxele la bugetele de stat si locale. Iar din impozitele si taxele astea sunt platite si doamnele inspector despre care faceam referire mai sus, se cumpara si hartie si toner, imprimante, echipamente de retea, pixuri, stampile, tus etc. cu care mai tarziu sunt imprimate si semnate FIF, certificate de atestare, avize etc.

A doua oara platiti cand va hotarati sa pregatiti un proiect. Platiti diverse taxe pentru obtinerea certificatelor, avizelor etc.

Si sa nu uitam ca pana la trezorerie, administratia financiara ori alta instutie mergeti cu masina, metroul, autobuzul… Pentru toate platiti bani ca sa le folositi. Iar din banii astia o parte merg la stat sub forma de accize, spre exemplu.

V-au pacalit si pe voi sa accesati fonduri europene?

Si-atunci va-ntreb: V-au pacalit si pe voi sa accesati fonduri europene? Sa va plimbati brambura prin Bucuresti sa luati hartiile X si Y? Sa platiti consultanti care sa va scrie planuri de afaceri si studii de fezabilitate cu copy-paste din altele mai vechi? Sa faceti achizitie de pixuri la pretul cel mai mic si sa va sara bila pixului dupa 5 randuri de scris? Sa vina ofiterul de proiect si sa spuna ca n-aveti proces-verbal de punere in functiune a unui laptop de 2.000 lei achizitionat online?

Si asta in timp ce Statul va taxeaza pentru majoritatea hartiilor pe care tot autoritatile si institutiile de stat le cer ca obligatorii la proiecte?

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.177 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!