​De ce pune AM POS DRU doctoranzii pe fuga?

Print Friendly, PDF & Email

Ieri, 28 aprilie 2015, Ministerul Fondurilor Europene – Autoritatea de Management POS DRU a publicat Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte nr. 187 "Sprijin pentru doctoranzi" (detalii aiciwww.proiecteue.ro).

Finantarea vizeaza sprijinirea tinerilor doctoranzi, inmatriculati in anul I de studii universitare de doctorat in anul universitar 2014/2015, si va fi disponibila pentru proiecte ce includ activitati precum:

 • participare la programe doctorale in Romania si la stagii de studii / cercetare / mobilitate academica, de maximum 2 luni intr-o universitate / centru de cercetare dintr-o tara membra a Uniunii Europene, fiind eligibile maximum doua stagii de mobilitate europeana per doctorand​
 • schimburi si abordare integrata a bunelor practicivizite de studiuorganizarea de seminariiconferinte
 • sprijin acordat doctoranzilor pentru intarirea capacitatii de publicare stiintificainclusiv prin analize bibliometrice

 

Cand incep proiectele?

Conform Ghidului solicitantului, durata unui proiect este de minim 4 luni si maxim 6 luni. Aceasta durata scurta trebuie inteleasa si prin prisma restrictiilor de finantare, implementarea POS DRU urmand a se finaliza in luna decembrie 2015, perioada dupa care Comisia Europeana nu va mai deconta Romaniei cheltuielile realizate in proiecte finantare din fonduri structurale si de coeziune 2007-2013.

Asa cum aminteam mai sus, finantarea a fost lansata in 28 aprilie 2015, dar proiectele se vor putea depune cel mai probabil in luna mai 2015 (daca nu chiar iunie). Aceasta deoarece Ghidul solicitantului trebuie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, moment de la care in termen de 15 zile se va deschide sistemul informatic ActionWeb prin intermediul caruia se depun proiectele POS DRU. Acesta va fi deschis doar 7 zile potentialilor solicitanti de finantare. Optimist vorbind, daca publicarea in Monitorul Oficial se face pana la 1 mai 2015, atunci depunerea proiectelor se va finaliza in 22 sau 23 mai 2015.

Ca sa putem estima corect o perioada pentru inceperea proiectelor, trebuie sa luam in considerare urmatoarele: nr. de proiecte depuse, durata necesara evaluarii (inclusiv validarea rezultatelor evaluarii), durata necesara contractarii. Daca referitor la nr. de proiecte ce se vor putea depune nu stim mai nimic acum, legat de evaluare si contractare cunoastem ca in acestea sunt implicate autoritatile, nu solicitantii de finantare. Iar experientele anterioare ne arata ca evaluarea dureaza minim 1 luna, in timp ce contractarea se poate intinde si ea pe durata a minim cateva saptamani.

Adaugand aceste termene la data estimata pentru depunerea proiectelor ajungem la o situatie de genul:

 • in varianta optimista proiectele vor putea incepe in luna iulie 2015
 • in varianta pesimista proiectele vor putea incepe in luna august/septembrie 2015

Avand in vedere ca POS DRU 2007-2013 are termen limita pentru implementare luna decembrie 2015, proiectele de 4 luni vor fi mult apreciate 🙂

 

Cate proiecte se vor depune?

E o intrebare al carei raspuns intereseaza nu numai din perspectiva timpului necesar evaluarii (cu cat mai multe, cu atat mai lunga perioada de evaluare), dar si pentru stabilirea urmatoarelor:

 • cine si cati sunt cei care isi asuma riscul implementarii unui proiect POS DRU in maxim 6 luni
 • care si cate sunt organizatiile eligibile care au la dispozitie un grup tinta conform cerintelor (minim 50 doctoranzi cu frecventa, din anul I, inmatriculati in anul scolar 2014-2015)

De ce ar fi un risc un proiect de 6 luni? Pai, sa ne gandim la urmatoarele:

 • Cati astfel de doctoranzi sunt in Romania? Putem incerca sa numaram, dar asta ar trebui sa fie treaba Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Sa luam exemplul Academia de Studii Eeconomice din Bucuresti, una dintre cele mai mari universitati din Romania. Anual, in cadrul acesteia sunt scoase la concurs circa 350-400 locuri la studii doctorale
 • Cum grupul tinta al unui proiect este de minim 50 de doctoranzi de anul I, putem presupune ca ASE va face, daca va face, un singur proiect
 • De ce doar un proiect? Pai, una dintre restrictii este sa ai doctoranzi care sa vrea si sa poata participa la activitatile proiectului. Partea cu a putea e cea mai dificila, majoritatea doctoranzilor fiind angajati in diverse organizatii, iar timpul nu este cea mai abundenta resursa de care dispun. Plus ca e cerinta din Ghidul solicitantului vizeaza doctoranzi cu frecventa
 • Cate universitati sunt in Romania, deci cate organizatii pot furniza grup tinta? Conform http://www.cnfis.ro/ sunt 49 universitati de stat. Daca adunam si universitatile particulare + Academia Romania ajungem la putin peste 100 de organizatii din care poate proveni grupul tinta
 • Apoi, sa zicem ca avem un numar teoretic de doctoranzi astfel incat fiecare universitate sa poata aplica cu 1 proiect. Cati doctoranzi chiar au activitati care sa se incadreze in perioada de implementare a proiectelor: iulie-decembrie 2015? Si, mai mult, cati pot face in proiect activitati relevante pentru studiile lor doctorale
 • Care doctorand si-a planificat in luna octombrie 2014, cand s-au definitivat planurile individuale de doctorat, ca intre august si decembrie 2015 va derula activitati de tipul celor eligibile in cadrul apelului de proiecte lansat in 28 aprilie 2015?
 • Cam care este riscul ca un doctorand sa spuna pas la un astfel de proiect, chit ca primeste finantare de maxim 1.800 lei / luna in Romania sau 4.200 lei / luna in strainatate?
 • Care sunt riscurile pentru beneficiarii de finantare? In primul rand, sa nu aiba grupul tinta in ordinul de marime specificat in cererea de finantare. In al doilea rand, grupul tinta sa nu termine toate activitatile de cercetare planificate si sa nu poata prezenta lucrarile stiintifice… iar asta ar insemna ca proiectul sa nu-si atinga obiectivele, iar beneficiarul de finantare sa returneze, cel putin partial, finantarea primita

Desigur, asa cum am mai vazut in Romania, se pot organiza sesiuni/seminarii/conferinte doar ca sa se realizeze proiectele…

Iar la riscurile de mai sus se adauga riscurile proprii ale organizatiilor beneficiare de finantare: disponibilitatea finantarii, un management de proiect eficient s.a.

Revenind la intrebarea noastra: Cate proiecte se vor depune? Pai, optimist vorbind, peste 100. Pesimist privind lucrurile si avand in vedere riscurile unui proiect cu durata de implementare de 6 luni, circa 20.

Un calcul simplu ne releva ca se pot finanta intre 31 si 106 proiecte (detalii aici: www.proiecteue.ro). Prin urmare exista un risc important legat de utilizarea tuturor banilor disponibili.

 

​Ciudatenii ale finantarii sau romanisme?

Valoarea minima a unui proiect este de 2.202.500 lei, din care maxim 10% pot reprezenta cheltuieli cu managementul de proiect si maxim 7% cheltuieli indirecte / cheltuieli generale de administratie. Ramane astfel un minim de 1.828.075 lei pentru activitatile de baza, pentru doctoranzi.

​Iar daca la un proiect ipotetic de 6 luni cu 100 de doctoranzi am presupune ca acordam burse 4 luni / doctorand, toate la valoarea de 4.200 lei / luna (corespunzatoare unor stagii in strainatate), am ajunge la o valoare totala destinata burselor de 1.680.000 lei. Si tot ar mai ramane bani pentru alte activitati (conferinte, etc.) si oameni (organizatori, supraveghetori de organizatori, bagatori de seama s.a.). 

Si atunci ne-am putea pune intrebarea? Pentru valoarea maxima a unui proiect, de 6.607.500 lei cat prevede ghidul solicitantului, este asteptat un grup tinta de 300 doctoranzi? De unde? De pe Marte?

Si daca am face 31 de proiecte la valoare maxima ar trebui sa ajungem la circa 9.300 doctoranzi? Si toti din anul I? Si toti din anul universitar 2014-2015? Si toti doctoranzi cu frecventa?

Cum au fost stabilite conditiile de finantare pe acest ghid doar AM POS DRU stie. Sau poate nu stie.

 

​De ce pune AM POS DRU doctoranzii pe fuga?

Prinsi de mirajul unei burse, este posibil ca unii doctoranzi sa participe la astfel de proiecte. Si o vor face probabil si modificand planul individual de doctorat, luandu-si concedii de la serviciu sau renuntand la altceva planificat…

Dar oare rezultatele cercetarii lor nu vor fi influentate in mod negativ de "reorientarea" asta?

De ce alearga AM POS DRU doctoranzii? De ce nu a pregatit finantarea in primavara anului 2014? Universitatile si doctoranzii ar fi stiut din timp si s-ar fi putut pregati. Proiectele ar fi fost mai bine planificate, iar rezultatele asteptate mai utile pentru societate, pentru sistemul de educatie, pentru doctoranzi.

Conteaza doar sa folosim banii din fonduri structurale si de coeziune?

Probabil ca da, de vreme ce noul ministru al fondurilor europene a declarat ca "Sunt inca suficienti bani pe care ii putem folosi si pe care nu trebuie sa ii pierdem din actualul exercitiu financiar. Incercam sa cream cat mai multe oportunitati pentru tineri si pentru grupurile vulnerabile, astfel incat sa venim in sprijinul acestora cu proiecte sigure si care sa incurajeze atat dezvoltarea aptitudinilor si a cunostintelor personale, cat si crearea de noi locuri de munca. Este nevoie sa depunem in continuare eforturi sustinute pentru a asigura o absorbtie cat mai buna a fondurilor europene in acest an, fiind ultimul in care mai putem cheltui banii alocati de UE pentru perioada de programare 2007-2013". (vezi declaratia aici).

Deci asta e raspunsul: sa cheltuim banii?

 

Mai multe detalii despre finantare gasiti aici.

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.177 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!