5 conditii esentiale de verificat de catre cei care vor sa aplice la Programul START 2015

Print Friendly, PDF & Email

 

START2015

 

In data de 12.06.2015 Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism a anuntat lansarea Programului START 2015 (Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare). Perioada de depunere a proiectelor este 22.06.2015 – 01.07.2015.

Inainte de a incepe pregatirea unui proiect pentru a primi finantare din Programul START 2015, ar trebui sa verificati indeplinirea catorva conditii esentiale, pe care le prezint mai jos.

 

Conditia referitoare la vechimea societatii

Potrivit Ghidului solicitantului, pot depune proiecte IMM-urile care au cel mult 2 ani de la inregistrare la Registrul Comertului la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de afaceri; adica au cel mult 2 ani la data de 22 iunie 2015. Atentie la data inscrisa pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului.

 

Conditiile referitoare la finantarile anterioare

1. Nu se acorda finantare IMM-urilor care au beneficiat de alocatii financiare nerambursabile in cadrul programului START in anii anteriori (2013 si 2014).

2. Nu se acorda finantare in cazul depasirii plafonului de minimis de 200.000 Euro (exceptie: 100.000 pentru IMM-urile care desfasoara activitati de transport de marfuri in contul tertilor sau contra cost) pe durata a trei exercitii financiare. Pentru mai multe detalii, click aici

 

Conditiile referitoare la asociati/actionari

1. Nu se acorda finantare IMM-urilor ai caror asociati, actionari sau administratori detin sau au detinut calitatea de asociati/actionari/administratori in cadrul altor societati beneficiare de alocatii financiare nerambursabile in cadrul Programului START in anii anteriori (2013 si 2014). Mai mult, nu se acorda ajutor financiar pentru societatile ai caror asociati/administratori au calitatea de asociati/actionari/administratori in cadrul altor societati beneficiare de alocatie financiara nerambursabila la oricare din Programele derulate de catre Ministerul Energiei, IMM si Mediul de Afaceri in anul 2015. Se excepteaza de la aceasta prevedere firmele incubate si beneficiarii de cursuri UNCTAD Empretec care pot sa primeasca ajutor pe cel mult 2 programe.

2. Asociatii, actionarii sau administratorii care detin mai multe societati nu pot aplica in cadrul Programului START 2015 decat cu o singura societate.

3. Desi nu este o conditie eliminatorie, nu se acorda 5 puncte la evaluare daca asociatul/actionarul/administratorul a mai avut/are calitatea de asociat/actionar in alta societate infiintata in baza Legii 31/1990 cu completarile si modificarile ulterioare.

 

Conditia referitoare la activitatea pentru care se solicita finantare

Pe langa faptul ca activitatea pentru care se solicita finantare in cadrul Programului START 2015 trebuie sa figureze in lista activitatilor eligibile (a se vedea lista codurilor CAEN aici), aceasta trebuie sa fie si autorizata. Astfel, codul CAEN pentru care solicita finantare trebuie sa fie autorizat la momentul decontului, adica pana la finalizarea proiectului (maxim 2 noiembrie 2015!).

 

Conditia referitoare la punctajul obtinut

Inainte de a va apuca sa pregatiti un proiect pentru finantare, ar fi bine sa va masurati sansele, mai ales ca finantarea proiectelor se face in ordinea punctajelor obtinute. Chiar daca aceasta este doar o estimare la acest moment, consider ca ar fi bine sa tineti cont de ea. S-ar putea sa va salveze timp si bani pentru un proiect cu sanse mici sau chiar inexistente.

Astfel, daca ne uitam la anul precent (2014), pe site-ul www.aippimm.ro observam ca s-au depus pentru finantare 636 de proiecte care au obtinut cel putin 50 puncte (conditie obligatorie pentru luarea in calcul a proiectului). Dintre acestea, nu mai putin de 84 de proiecte au obtinut 100 puncte, 10 proiecte au obtinut 97 puncte, 39 proiecte au obtinut 95 puncte, iar 14 proiecte au obtinut 94 puncte. Asadar, 147 proiecte au obtinut 94 puncte sau mai mult.

In 2015 se estimeaza finantarea a minim 150 proiecte, insa si acordarea punctajelor a suferit modificari. Astfel, punctajele vor fi mai "adunate", doar cinci mari criterii de evaluare urmand a face departajarea.

Criteriul 1 – Activitatea pe care se acceseaza finantarea

​Veti primi maximul de 30 puncte daca activitatea pentru care solicitati finantare este de productie (industrie prelucratoare) sau programare IT.

Punctajul scade la 25 pentru activitati de cercetare-dezvoltare, invatamant si sanatate, respectiv la 20 puncte pentru turism si facilitati de cazare, activitati profesionale si de servicii.

​Cel mai mic punctaj, 15 puncte, primesc activitatile din sfera constructiilor si comertului.

Criteriul 2 – Resurse umane, activitate curenta

​Veti primi 10 puncte daca la data de 22 iunie 2015 aveti cel putin 1 angajat (cu contract de munca!) si alte 10 puncte daca societatea/asociatul/actionarul nu a mai beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programelor nationale pentru sprijinirea IMM-urilor.

Altfel, veti primi 0 puncte daca societatea/asociatul/actionarul a mai beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programelor nationale pentru sprijinirea IMM-urilor.

Criteriul 3 – Numar de locuri de munca create la momentul decontului

Veti primi 15 puncte daca veti crea minim 2 locuri de munca, respectiv 10 puncte daca veti crea doar 1 loc de munca. Este vorba de locuri de munca dovedite cu  contract individual de munca inregistrat, cu norma intreaga, incheiat pe perioada nedeterminata.

Veti obtine punctaj suplimentar de 5 puncte pentru fiecare loc de munca pe care il veti crea pentru absolventi din anii 2013, 2014 si 2015 (5 puncte pentru 1 loc de munca si 5 puncte pentru cel de-al doilea loc de munca). 

Criteriul 4 – Ponderea investitiilor

Veti putea primi maximul de 20 puncte daca ponderea investitiilor in echipamentele prevazute la pct 2.1 si 2.2 (inclusiv echipamente IT – tehnica de calcul) din HG 2139/2004 reprezinta mai mult de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile inscrise in planul de afaceri si doar 10 puncte daca aceasta pondere este mai mare de 40% (dar mai mica de 60%). Per a contrario, daca aceasta pondere este de 40% sau mai mica, nu veti obtine punctaj la acest criteriu.

Criteriul 5 – Asociatul/Actionarul/Administratorul nu a mai avut/nu are calitatea de asociat/actionar in alta societate infiintata in baza Legii 31/1990 cu completarile si modificarile ulterioare

Daca aceasta conditie este indeplinita, veti obtine 5 puncte.

Avand in vedere structura criteriilor de evaluare, precum si experienta anului 2014, consider ca au sanse reale la finantare IMM-urile care intrunesc un punctaj de 95 sau 100 puncte. Pentru punctaje inferioare sansele se reduc sub 20%. Dar nu se stie niciodata 🙂

 

Cheltuieli neeligibile

Inainte de a depune un proiect spre finantare ar fi bine sa tineti cont si de faptul ca unele dintre cheltuieli sunt neeligibile. Spre exemplu, trebuie luata in calcul obligatia beneficiarilor de finantare de a asigura in favoarea Oficiilor Teritorale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) bunurile achizitionate prin program impotriva tuturor riscurilor, pe o perioada de 4 ani (anul de implementare + 3 ani de monitorizare) si sa cesioneze toate drepturile pe care le vor dobandi in temeiul asigurarii catre OTIMMC.

Aceasta este o cheltuiala neeligibila. E greu de spus care e valoarea ei (depinde de tipul de echipament/utilaj), dar e lesne de inteles ca la o valoare asigurata de circa 100.000 lei, prima anuala este de macar cateva mii de lei.

 

Daca dupa analiza conditiile de mai sus decideti sa pregatiti un proiect, va recomand sa cititi in detaliu Ghidul solicitantului si anexele lui. O prezentare sintetica, dar cu evidentierea elementelor esentiale, gasiti aici. Succes!

 

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.177 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!