Ras si plans cu fonduri europene

Print Friendly, PDF & Email

 

RasPlans

 

Viata de consultant in domeniul fondurilor europene e condimentata cu tot felul de situatii, fie de ras, fie de plans. De obicei, pe moment iti vine sa plangi, dar dupa ani iti aduci aminte cu un zambet macar. Ramane insa o zona de ridicol si de gust amar: nu ne facem bine si fondurile mai mult ne incurca pe noi romanii…

 

Finantarea de 0 lei

Pe la inceputul anului 2015 am preluat pe www.proiecteue.ro informatii despre o finantare (nu e important care). Si fiindca in ghidul solicitantului nu aparea informatia privind valoarea minima a finantarii ce poate fi solicitata am pus “1 leu”. M-am gandit ca mai putin de atat nu are logica.

Si totusi… O persoana de la autoritatea responsabila de program m-a sunat si mi-a zis ca valoarea minima nu poate fi 1 leu: “Teoretic ea poate fi si zero lei. Mai bine nu puneti nimic… treceti doar valoarea maxima”.

Nu zau? O sa vina Dorel sa solicite finantare “0 lei”? Daca da, poate-l trimiteti sa ia si-un credit de 0 lei… 🙂

 

Subventia de curs – o bataie de joc

Prin 2013, la o intalnire cu mai multe persoane implicate in proiecte finantate POSDRU, am inceput sa schimbam impresii. Si asa am ajuns la grupul tinta.

Cineva zice: “Sa vedeti ce interesati sunt somerii de cursuri… Sunam intr-o zi pe unul, ii spunem ca avem un curs pe tema X si el intreaba:

– Cat e subventia?

– Pai e 900 lei pe luna.

– Hmm… Si de ce sa vin la voi, cand la proiectul Y subventia e de 1.400 lei pe luna?

Si probabil ca e refuzat si proiectul Y, ca 1.400 lei era mai putin decat salariul mediu pe economie 🙂

 

Fondurile cresc cifra de afaceri ca praful de copt aluatul de cozonac

La un moment dat citeam niste proiecte pe zona de competitivitate IMM. Si ce sa vezi… desi punctajul maxim era obtinut la o crestere a cifrei de afaceri cu 10% in 3 ani de la finalizarea proiectului, am gasit pe unii care sustineau ca in 3 ani cifra de afaceri crestea cu peste peste 1000% crestere in 3 ani. Da, ati citit bine, o crestere de peste 10 ori…

Uneori putem sintetiza asa povestile din proiecte: “Daca ne dati bani din fonduri europene vom creste ca Fat-frumos … Avem doua utilaje cu capacitate de productie totala de 100 suruburi si mai luam unul automatizat cu capacitate de 70. In total vindem de peste 10 ori mai mult… A si nu am zis nimic despre reducerea somajului la nivel national, de eradicarea bolilor incurabile si de calatoria spatiu-timp. Noi meritam finantarea!”

Desigur, proiectele sunt facute de consultanti. Daca ar fi si citite de consultantii care le fac… probabil unii nu le-ar intelege 🙂

 

Rata rentabilitatii e corecta cum e scrisa

Si iar citeam un proiect pe zona de competitivitate IMM. La momentul ala, POSCCE avea o aplicatie online prin intermediul careia se realizau previziunile financiare.

Un alt coleg zicea ca proiectul e OK, ca previziunile sunt OK si tot asa. Rata interna de rentabilitate era in parametri, valoarea neta actualizata la fel. Concluzie: super-proiect.

Si fiindca am probleme cu a crede ca zic altii ma pun pe citit. Si ce vad? Pai previziunile erau facute “din pix”: numarul anual de salariati crestea – costurile cu salariile scadeau; firma urma sa aiba o productie cu peste 100% mai mare, in timp ce materiile prime cresteau doar cu 15%; si tot asa.

Ii zic colegului, iar el imi replica linistit: “De ce sa ma indoiesc ca n-ar fi bine, de vreme ce asa arata aplicatia de calcul facuta de POSCCE?”

 

Suntem pe profit, dar nu prea…

O firma relativ mare cu strategie de afaceri pe 5 ani, strategie aprobata de consiliul de administratie… fac fluxurile financiare pentru proiect si descopai ca de fapt nu vor putea vinde cat spun si, prin urmare, nu vor avea cifra de afaceri X.

De ce? Pai cine a dat cifrele catre departamentul economic a uitat sa spuna ca la productie a trecut capacitatea nominala a utilajelor, pe care o vor putea atinge doar in vis (nu au luat in calcul timpii morti, avarii, reparatii etc.; utilajele produceau maximul posibil).

Surpriza? Sa zicem ca da: dupa ce au refacut calculele, la capacitati de productie reale, nu prea mai erau pe profit… Si mai ziceau ca vor sa se listeze si la bursa 🙂

 

Cafeaua si fondurile europene

Cateodata mai citesc si informatii legate de proiecte cu finantare nerambursabila. E bine sa vezi ce au facut altii, ce se mai finanteaza, cum mai arata proiectele in viziunea altora.

Si de curand am rasfoit nr. 39 al revistei Regio (o gasiti aici). Si m-am delectat cu proiecte din Romania si din alte tari. La penultima pagina supriza: sectiunea „Alt fel de stiri”; iar aici un articol intitulat „Cafeaua in Europa…”

Am citit sa vad daca are legatura cu finantarile sau cu Regio si nu m-am lamurit… nu scrie nimic de asta. Probabil au vrut sa umple o pagina ce ramanea goala. De parca terminasera de prezentat proiectele finantate prin POR sau de explicat pe intelesul tuturor cum se fac previziunile financiare.

Sau poate e vreo recomandare a Comisiei Europene sa mai puna si altfel de informatii, sa se mai destreseze cititorii 🙂   Daca da, poate scriu si un articol despre pufuleti…

 

Share

Adauga comentariu

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.177 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Aboneaza-te!